Visie

Historiek HC Kortessem

logo pentagoon kortessem

HC Pentagoon Kortessem werd opgericht op 9 april 1980.

De vereniging werd Pentagoon genoemd omdat de fusiegemeente Kortessem werd samengesteld uit vijf deelgemeenten.

Aanvankelijk werd er enkel met heren senioren en jongens scholieren aangetreden. Na enkele jaren werd ook de jeugdwerking en een damesploeg opgestart.

In een tijdspanne van meer dan 35 jaar is Pentagoon uitgegroeid tot een toonaangevende sportclub in Kortessem en omstreken.

Het herenteam promoveerde in 2009 naar 3e Nationale. Door een competitiehervorming in 2010 werd dit een Vlaamse reeks: Superliga. Tijdens het seizoen 2010-2011 kon het behoud in de Superliga verzekerd worden. Een 8e plaats (op 12 ploegen) werd behaald. Dit met een ploeg volledig samengesteld uit spelers opgeleid in de eigen jeugdwerking.

De beloftenploeg van de heren senioren speelt recreatief in de regionale Limburgse competitie.
De damesploeg van haar kant onderging een doorstart in 2004 en promoveerde inmiddels 2 keer. In 2010 stootten onze dames door naar 2e Nationale.
Tijdens het seizoen 2010-2011 was de betrachting zich te handhaven in deze reeks, hetgeen gelukt is. Volgend seizoen trachten ook zij het nog beter te doen.

Doorheen de recente geschiedenis van onze club werden er ook altijd verschillende jeugdteams in competitie gebracht. Dit seizoen betreft dit kadetten (gemengd), mi-niemen (gemengd), pupillen jongens, pupillen meisjes, 4 welpenteams (gemengd) en 4 ploegen pagadders (gemengd). Deze vinden allen spelgelegenheid in de provin-ciale competities.

Onze kadetten jongens werden in 2009 én 2010 vlaams vice-kampioen. Het merendeel van deze talentvolle jongeren groeide in het seizoen 2010-2011 door naar de seniorenploegen.

 

Visie

visie

Handbalclub Pentagoon Kortessem is actief in de Heren-, Dames- en jeugdreeksen. In onze club hebben we voor iedere leeftijd een ploeg, zowel voor de meisjes- als jongensreeksen.

Momenteel zitten we sinds enkele seizoenen in een periode waarin we een nieuwe impuls willen geven aan onze 40-jarige club. Ons gedreven bestuursteam, gekoppeld aan meerdere commissies, probeert een stevige structuur te geven aan de club om zo de dagelijkse noden van HCPK in te vullen.

Dit team heeft de ambitie om op middellange termijn het niveau van zowel Heren als Dames op te krikken tot een niveau om terecht fier op te zijn. Op die manier bieden we onze jeugd een eindstation op niveau om naar te evolueren.

De basis van onze club is een gedreven jeugdwerking, die aan onze jongeren de kans geeft zich te ontwikkelen in de handbalsport. Deze jeugdwerking wordt geleid door een toegewijde jeugdcoördinator die het trainersteam ondersteunt. Er wordt voor opleiding gezorgd en alle kansen worden genomen om het niveau van onze trainers omhoog te brengen. De leidraad van onze jeugdopleiding is ons jeugdplan waarin de doelstellingen en noden verzameld worden.

We bieden de kinderen en jongeren op die manier de mogelijkheid hun vrije tijd in onze club door te brengen en zo fysiek en psychisch gezond te blijven. Hiermee gecombineerd leren ze het belang van fairplay kennen en ervaren ze dat samenwerking in een ploeg leidt tot het behalen van mooie resultaten.

Het resultaat van de jeugdopleiding moet zijn dat de sportieve doelstellingen binnen de seniorenteams verwezenlijkt kunnen worden met grotendeels spelers en speelsters uit eigen jeugdopleiding, aangevuld met occasionele versterkingen van buitenaf.

Tenslotte waken we erover dat het behalen deze doelstellingen de financiële leefbaarheid van de club niet in het gedrang brengt, maar ook mogen de doelstellingen niet afgeremd worden door beperkte financiële mogelijkheden.Jeugdwerking

Vanaf dit seizoen wordt er extra geïnvesteerd in de ontwikkeling van onze jeugd. Deze extra ondersteuning bevindt zich op drie vlakken:

  • Aanstellen van een toegewijde jeugdcoördinator
  • Aantrekken van gekwalificeerde trainers
  • Extra opleiding en begeleiding van onze bestaande trainers

Door middel van een gedreven jeugdopleiding willen we onze jeugdspelers de kans geven zich te ontwikkelen in de handbalsport en een constante en kwalitatieve doorstroming van de jeugd naar de seniorenteams bewerkstelligen.

Door middel van een gedreven jeugdopleiding willen we onze jeugdspelers de kans geven zich te ontwikkelen in de handbalsport en een constante en kwalitatieve doorstroming van de jeugd naar de seniorenteams bewerkstelligen.

In deze jeugdopleiding bieden wij kinderen en jongeren de mogelijkheid aan nuttige vrijetijdsbesteding te doen welke een positieve impact heeft op de fysieke en psychische gezondheid van de beoefenaars.

Hiermee gecombineerd leren zij het belang van fairplay kennen en ervaren zij dat samenwerking leidt tot het behalen van goede resultaten.

Het resultaat van de jeugdopleiding moet zijn dat de sportieve doelstellingen binnen de seniorenteams verwezenlijkt kunnen worden met grotendeels spelers en speelsters uit de eigen jeugdopleiding aangevuld met occasionele versterkingen van buitenaf.

Het bereiken van de doelstellingen mag geens-zins de financiële leefbaarheid van de vereniging in het gedrang brengen, noch mag ze af-geremd worden door beperkte financiële mogelijkheden.

Nieuwsbrief
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes? Schrijf je hier in: